Nye vaner frem for slankekure og slankeprodukter ...

Indledning/startside

Slankeprodukter

Hvordan virker de?

Vitaminer og mineralerHvordan slankeprodukter virker

Slankeprodukter kan virke eller give en illusion om at virker på flere måder. Fx:

Vanddrivende ingredienser  

En del stoffer virker vanddrivende og, hvis du har meget væske i kroppen, vil de kunne give et mindre og kortvarigt vægttab. Det gælder også stoffer, der findes i planter som fx mælkebøtte, gyldenris, fennikel, padderokke, brændenælde, vortebirkblad, persille og pileurt.

En usund og ligegyldig metode, der ikke forbrænder fedt.

Afførende midler

Produkter, der hjælper mod forstoppelse ved at svulme op og udvide tarmindholdet (fiberprodukter), er rimelig uskyldige. Men nogle midler irriterer mave og tarm så meget, at de er skadelige at indtage.

Milde afførende urter er fx kamille, fennikel, humle, slåen, almindelig røllike, rosmarin og cikorie.

Uanset hvor milde eller uskadelige, de afførende stoffer evt. er, har de ingen indflydelse på din fedtforbrænding. At komme af med afføring — uanset om det er med afførende midler eller på naturlig måde — hjælper dig ikke af med overskydende fedt.

Appetitregulerende eller sulthæmmende midler

Nogle produkter virker ved at fylde maven op (fiberprodukter) uden at give ret mange kalorier. Det er de mere uskyldige produkter.

Andre produkter og medikamenter indeholder risikable eller farlige stoffer. Et godt eksempel var præparatet Letigen, der blevet taget af det danske marked efter alvorlige bivirkninger og dødsfald, men desværre kan produkter med lignende indhold stadig købes (ulovligt) via internettet fra udenlandske butikker.

Hvis du indtager medicin eller urter i et forsøg på at regulere din appetit eller hæmme din sult, er du inde på et skråplan, og er sandsynligvis i gang med at forværre dine vægtproblemer på længere sigt.

De bedste appetitregulerende midler er sund kost, god søvn og motion.

Konjugeret linolsyre (CLA)

Fedtsyren konjugeret linolsyre (CLA) siges at forbedre kroppens fedt- og muskelbalance, men den europæiske fødevaremyndighed, EFSA, har for nylig undersøgt CLA som kosttilskud, og de konkluderer, at CLA ikke virker som slankemiddel og, at de andre påstande om gavnlig virkning heller ikke er dokumenteret.

Under alle omstændigheder er virkningen, hvis der altså overhovedet er nogen, så lille, at det er uden betydning.

Produkter der øger forbrændingen

Mange kosttilskud og slankeprodukter hævder at øge dit stofskifte og derved fremme vægttab, men ingredienserne er blot stimulerende stoffer, som er usunde eller gør skade.

Stimulerende stoffer vil som regel hæmme appetitten for en kort bemærkning, men vil måske blot gøre det endnu sværere at ændre de vaner, der er årsag til dine vægtproblmer.

Produkter der hæmmer optagelsen af fedt (eller optagelsen af mad/kalorier)

Det gælder fx guar gum fibre og citosan.

Virkningen af den slags produkter er ofte minimal, og du ønsker ikke at hæmme optagelsen af den mad, du spiser.

En god optagelse er vigtig for din sundhed. Du ønsker at optage alle vitaminer, essentielle fedtsyrer mv. fra en sund kost, ikke at hæmme optagelsen.

Slankeplastre, homøopatiske midler o.l.

Den slags produkter virker ikke, og er naturligvis ikke slankende.

Måltidserstatninger (pulverkure)

Måltidserstatninger (pulverkure) er sammensat på en måde, så du får alle de nødvendige næringsstoffer fra pulveret men ikke ret mange kalorier. Det er naturligvis langtfra lige så godt, som at få de nødvendige næringsstoffer fra rigtig mad, men pulveret tilfører trods alt kroppen alle vigtige næringsstoffer uden at give for mange kalorier.

I sjældne tilfælde kan der være fornuft i at kickstarte et slankeprogram med en pulverkur forudsat, at du bruger dagene med pulver til effektivt og konsekvent at bryde med gamle vaner eller afhængighed af visse fødevarer.

Har du meget svært ved at ændre vaner, og du føler, du bare bliver "nødt til" at opleve et hurtigere vægttab, for ikke helt at tabe modet, kan en pulverkur være en mulighed. Brug kun i kort tid og følg op med sunde vaner og et fornuftigt slankeprogram.

Sikker Slank bogpakke

Relevante links:
kalorietabel.dk
slankeklub.dk
slankenyt.dk
slankeprogram.dk
slankeopskrifter.dk
nomedica.dk